2019. szeptemberétől a Gagosian, a világ legtekintélyesebb kortárs galériája képviseli a magyar származású Hantai Simont, a háború utáni francia absztrakt festészet óriását. Az amerikai galérialánc októberben Párizsban rendez kiállítást legújabb művészének, melyen látható lesz a Kálmán Makláry Fine Artstól kölcsönzött több jelentős Hantai-alkotás is.

 

Hantai Simon: Pliage, 1982, akril, vászon, 85×41 cm A Kalman Maklary Fine Arts jóvoltából

A Gagosian a legnagyobb modern művészek – többek mellett Georg Baselitz, Andreas Gursky, Anselm Kiefer, Jeff Koons, Takashi Murakami, Ed Ruscha, Richard Serra – képviselője, és számtalan fontos műkereskedelmi központban, New Yorkban, Los Angelesben, San Franciscóban, Londonban, Párizsban, Genfben, Bázelban, Rómában, Athénban és Hong Kongban vannak kiállítótermei. Piaci pozíciója és több évtizedes nemzetközi tekintélye garancia arra, hogy Hantai ázsiója pár éven belül világszerte felértékelődik, pedig a 4,4 millió eurós ( 1.460.000.000 forintos) rekordárával már most is a nemzetközi élmezőnyhöz tartozik.

A jelentős alkotók hagyatékáért és képviseletéért kemény harcok folynak a nemzetközi sztárgalériák között a világ műkereskedelmi piacán. Hantainak halála után a legjelentősebbek – például a New York-i Paul Kasmin, a Mnuchin Gallery vagy a londoni Timothy Taylor galéria – rendeztek kiállításokat, de most úgy tűnik, Larry Gagosiannak sikerült elhalászni a nagyértékű hagyatékot a többiek elől.

Az októberi párizsi kiállításmegnyitóval párhuzamosan, szeptember 26-án Budapesten, a Kálmán Makláry Fine Arts galériában is nyílik egy Reigl Judittal, a másik világhírű magyar művésszel közös Hantai Simon-kiállítás. A Kálmán Makláry Fine Arts galéria Hantai és Reigl, a két meghatározó magyar származású absztrakt művész életművét magyar, angol és francia nyelvű monográfiákban dolgozta fel, és alkotásaikat 2005 óta rendszeresen kiállítja nemzetközi művészeti vásárokon és a Falk Miksa utcai galériában.