Virgilius Moldovan világhírű, román származású osztrák szobrászművész 1955-ben született Brassóban, és 1986-tól Bécsben él és dolgozik, Bécs kortárs művészeti életének meghatározó alakja. A város szobrászati, műemlékvédelmi feladatait is koordinálta. Nagy sikerrel szerepel a világ nagy művészeti vásárain, Amerikától, Kínán, Olaszországon át Németországig. Magyarországon először Nyíregyházán mutatkozik be, Németh Erika művészeti vezető kurátori munkájának köszönhetően.

e3

A Nyíregyházán kiállításra kerülő munkák közül a nagy mesterségbeli tudással készített, ironikus, érzelemgazdag bronz portrékat láthatjuk a Nyíregyházi Városi Galéria termeiben. A bravúros formaalakítás mellett, a szokatlan képzettársításoktól sem riad vissza a művész. A Váci Mihály Kulturális Központ földszinti kiállítóterében hatalmas méretű bronz és szilikon portrékat tekinthet meg a közönség. A számunkra megszokott emberi lépték változtatásával meglepő hatást ér el a művész. A Pál Gyula Teremben a társadalomkritikai témákat feldolgozó művek kerülnek kiállításra. A hatalmas, három méter magas műgyanta és szilikon akt szobrok formaalkotása, expresszivitása olyan megrázó, hogy csak felnőtt korú látogatóknak ajánljuk. Ezeket az alkotásokat groteszk, brutális, társadalomkritikai műveknek nevezhetnénk.

e19

Moldovan szobrai jóval többet jelentenek, mint reális formaképzések. Nem egy bizonyos ideális típusú emberi test jelenik meg nála, hanem gyakori a művészi kifejezést szolgáló, az általános szemléletben csúnyaként minősített emberi figura is. Szobrai megrázó realizmussal fejezik ki a diktatúrák hatása alatt széthulló emberi sorsokat. A művész és családja a román diktatúra pusztító hatása elől emigrált.
A hatalmas méretű figurák monumentalitás megjelenése már magában is lenyűgöző. Azonban a sajátos pigmentáció, a festett szilikon és műgyanta anyag tovább dramatizálja a szobrok megjelenését. A szobrász formaalkotása Rodin kifejező erejével rokon. Bár szándéka bizonyos esetekben sokkot okozni a nézőnek, szobrai mintázásakor átüt munkáin az életerő, az életöröm, az élet és az ember szeretete.  Az általános szabványoknak ellentmondó szépségen keresztül a művészet igaza, szépsége lép előtérbe – amely egy teljesen másfajta esztétikum a számára. Virgilius Moldovan, a klasszikus művészeti hagyományok alapos ismeretének birtokában, a kelet-európai művészeti akadémiák hagyományaiból kiindulva teremti meg sajátos posztmodern életművét.
Nyíregyházi Városi Galéria
2017. április 6. – május 10., 3 helyszínen