Sirbik Attila

Dobokay Máté munkáival már sokak figyelmét felkeltette, így többek között a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának vezetőségi tagja, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja, és a Labor Galéria bizottságában is részt vesz. 2014-ben szerepelt az OFF_FESTIVAL Bratislava fődíjas csoportos kiállításán, és jelölték a rangos Prix Lucien Hervé et Rodolf Hervé-díjra. A következő esztendőben legfiatalabbként lett elődöntős a Leopold Bloom Awardon. Számos egyéb külföldi és hazai megjelenés mellett 2016-ban részt vett az Impact: Abstraction & Experiment in Hungarian Photography című New York-i kiállításon. Dobokay munkásságára nagy hatást gyakorolt Hantai Simon jellegzetes ’pliage’ technikája, mely a Hommage à Hantai Simon című sorozatában köszön vissza. A festőóriás Hantainak emléket állító művek az anyag szerepének fontosságát juttatják kifejezésre. Emellett a Spots című sorozatának – melyek Dobokay kísérletező technikájának különleges tájképei – válogatott darabjai is bemutatásra kerültek.  A látogatók a kiállítást 2017. március 24. és április 22. között tekinthették meg a Várfok Project Roomban.

dobokay

Képalkotásaidban van valami angyali létforma. Arra gondolok, hogy az angyallét mint maga az örökkévalóságban való lét az idő linearitásának kiiktatásával teszi lehetővé a pillanat kimerevítését. Ez bizonyos értelemben a halhatatlanság létbe emelése?

Dobokay Máté: Az „angyali létforma” kifejezés kicsit félreérthető, csak önironikusan tudnám használni a munkáimra. Ezt azért mondom, mert bár úgy érzem van líraiság bennük, mégis nagyon materiálisak, közel sem érzem annyira elemelkedettnek, mint ami érződik a kifejezésből.  Abból a szempontból viszont abszolút érthető hasonlat, hogy nincs bennük időbeliség, és szerintem a „pillanat kimerevítését” is csak azért használod, mert fotó alapú technikákról van szó. Nem csak hogy linearitás, idő sincs az eddigi képeimen, sőt tértelenek is. Egy módon tudom a „halhatatlanság létbe emelésének” titulálni a munkáimat, mégpedig, hogy számomra örök érvényűnek tűnő dolgokkal foglalkozom, amelyeket illékony matérián mutatok be. Nem tulajdonítok kifejezetten szakrális jelleget nekik, de ha valaki számára ezt is magukban hordozzák, annak örülni tudok. A figuralitástól és a megfogható valóságtól való elemelkedés és a nem reprezentáló képek érdekelnek, amibe könnyű ezt belelátni, de számomra ez nem egyenlő azzal, amit megfogalmaztál.

A fotográfiai tájképet miért kell megfosztani attól a tradicionális hozzáállástól, miszerint a fotográfiának nagy szerepe volt abban, hogy a festészeti és grafikai tájábrázolás eltávolodott a természet realista megfogalmazásától?

Dobokay Máté: Spots 1

Dobokay Máté: Spots 1

 

D. M.: Számomra azért izgalmas a képzőművészet, mert semmit sem kell. Spots-sorozatomban, amire célzol, azt a tradicionális hozzáállást szeretném elkerülni, hogy reprodukáljuk a látható valóságot, azaz a fotográfiának az a kötöttsége zavar, hogy megörökít, nem pedig létrehoz. Tágítani szeretném a médium határait. Mondhatjuk, hogy a fotográfia és festészet viszonya, a kettő határának közelítése érdekel, ez a kapcsolat jelen van a legtöbb sorozatomban.

Dobokay Máté: Hommage à Hantai Simon

Dobokay Máté: Hommage à Hantai Simon

Mennyire fontos számodra a „végtermék” terében a technika jelenléte?

D. M.: A technika jelenléte abszolút fontos. Mivel elsősorban kísérleti fotóval foglalkozom, nagyon meg kell választanom a matériákat. Úgy gondolom, egy munka akkor lesz érvényes, ha a koncepció és a fizikai kép összeér, ehhez a választott nyersanyagok és az installáció is hozzátartozik.

A kísérlet folyamatának célja számodra a végtermék, vagy csak egyfajta melléktermékként értelmezed azt?

D. M.: A kép vagy tárgy mindig cél, ha nem lenne az, nem állítanám ki. A folyamat nagyon fontos számomra, és nagyon sokszor az alatt születnek új ötletek, más irányok, amelyek foglalkoztatni kezdenek, de a kísérleteknek minden esetben van iránya. Mindig létre akarok hozni valamit, ami miatt próbálkozom meghackelni az anyagokat vagy az apparátust. Nem szavakkal, hanem ezeken a tárgyakon keresztül foglalkozom médiumelmélettel, valahogy nekem ez testhezállóbb.