Vedres Ági

A Pompidou Központ Fotógalériájának időszakos kiállításai között szerepel Anna Malagrida (1970) barcelonai születésű spanyol fotó- és videóművész  Cristal House/Kristály Ház című fotó- és videóinstallációja, mely az idei év PMU Carte Blanche nyertesének bemutatkozási lehetősége a szélesebb közönség számára. Malagrida fotográfiai tanulmányait a francia École Supérieure Nationale de la Photographie d’Arles-ban (1996) végezte, és kommunikációs tudományokat a spanyol Universidad Autonoma de Barcelona-ban (1993) hallgatott.

Az 1930-ban alapított PMU (Paris Mutuel Urban), a legnagyobb lóversenyfogadás-szervezéssel foglalkozó cégek egyike, úgy döntött 2009-ben, hogy támogatni kívánja a fiatal kortárs fotográfiát, fotográfusokat és a feltörekvő tehetségeket. 2010-ben létrehozza a PMU Carte Blanche programját a Centre Pompidou fővédnökségével, mely keretén belül pályázatot írnak ki fotográfusok és előadóművészek részére. A nyeremény győztese 20 ezer eurós alapítványi összeget nyerhet el új projektjének megvalósításához, valamint egy négyhónapos kiállítási, illetve bemutatkozási lehetőséget, s egyúttal egy kiadvány létrehozásában is támogatást kap a Filigranes Editions gondozásában.

Anna Malagrida: Sportfogadási jegyek Fotó: Vedres Ági

Anna Malagrida: Cristal House, 2016, sportfogadási jegyek
Fotó: Vedres Ági

A PMU kommunikációs igazgatója, Benoît Cornu, aki a zsűri elnöke is egy személyben, így fogalmaz a nyertes fotóművész alkotásairól: “Anna Malagrida ablakot nyit egy olyan helyre, amely érzékeny olvasata a városi életnek és az emberi kapcsolatoknak, a kirakatok mögött egyfajta szociális kapcsolat alakul ki”.

A Cristal House, mely Malagrida egyik legújabb alkotása, a nagyvárost helyezi megfigyelésének középpontjába, a helyszín, az élettér, ahol emberek milliói élnek, találkoznak, ismerkednek meg egymással. A művész két párizsi lóverseny-fogadási irodát, vagyis PMU Bart látogat folyamatosan, a napi tippek, fogadások, futamok, pályák megfigyelője. A nagyvárosi élet magában hordozza az új lehetőségeket, az ismeretlent, a kapcsolódási pontok széles spektrumát, mellyel együtt vagy éppen ellentétesen a magányt, az elidegenedést is megjeleníti – mindezek jutnak felszínre a képeken. Ez a kettősség az, amely Malagrida alkotásaiban megjelenik, a művész tudatosan fókuszál ezekre az ellenpontokra.

Anna Malagrida: Cristal House, 2016, kiállítási enteriőr Fotó: Vedres Ági

Anna Malagrida: Cristal House, 2016, kiállítási enteriőr
Fotó: Vedres Ági

A tárlaton nagyméretű fotográfiák, szövegek, üvegtárlóban elhelyezett, széttépett és összegyűrt lóverseny-fogadási jegyek és a kiállító teremtől elzárt részben, három különálló kivetítőn a lóverseny-fogadási irodák – PMU Bar – közvetlen környezetéről, életteréről láthatunk videóműveket.

Anna Malagrida: Cristal House, 2016, videóstill Fotó: Vedres Ági

Anna Malagrida: Cristal House, 2016, videóstill
Fotó: Vedres Ági

Fotósorozatában a lóversenyre fogadók kezeit látjuk, jeleket, gesztusokat, kézmozdulatokat, a fogadásokat tevők tenyerei és ujjait egészen közelről; a bizakodás, a lemondás, az izgalom és az öröm pillanatait, mely sötét, homályba vesző ismeretlent takar, egyedül a kezek/tenyerek “világítanak” a félárnyékban. Hármas videófilmjében (PMU Bar) a lóverseny-fogadási iroda apró, szűkre szabott utcai részlete élő várossá lesz, mely, mintha az utcai forgatag részévé válna egy időre. Megjelenik a multikulturalizmus annak sokszínű és izgalmas karaktereivel. Új történetek születnek, új emberek lépnek a színre. Malagrida nyitott és elfogulatlan világot tár elénk, zárt és szinte „családias” élettereket, ahol mindenki mindenkit ismer – ahogy ezt a magyar Lovin is láthatjuk –, egyúttal erős befogadói attitűdre is biztat minket.

 

Anna Malagrida: Cristal House

Carte blanche PMU #7

Centre Pompidou, Párizs

  1. szeptember 28. – október 17.