Deák Csillag Kölüs Lajos

Kelet-Európa vezető kortárs képzőművészeti vására, Magyarország legnagyobb művészeti kiállítása, az Art Market 2016 Budapest számos térélménnyel, váratlan pillanattal, művel, művésszel és kiállítóval szembesíti a látogatót. Szoborparkban sétálunk a Millenárison. Az öt tonna összsúlyt kitevő szobrok az oronskói Lengyel Szobrászati Központ gyűjteményéből származnak, néhány a budapesti bemutatóra készült. Anna Siekierska (Buddapest, 2016) női figurája a földön ül, elfátyolozott testtel, arccal, feketében, csak a zöld növényzet védelmezi. Maciej Szańkowski A tér behatolásai (Összehajthatók sorozatból), 1975/2016 című alkotása a világra való nyitottságról szól. Nem véletlen, hogy Martin Berdiszak A váratlan kisajátításának kultúrája III. csoportos szobrát is itt láthatjuk, és a Mutánsokat (2000). A díszvendég, Magdalena Abakanowicz lényei, varratos, hegesztett testükkel a változást is szimbolizálják – milyen sok darabból áll össze létünk, de alapanyagunk mégis azonos.

Magdalena Abakanowicz: Mutánsok, 2000 Fotó: Deák Csillag

Magdalena Abakanowicz: Mutánsok, 2000
Fotó: Deák Csillag

Immár hatodik alkalommal láthatjuk a művészeti fesztivált. Hatezer négyzetméteren mintegy ötszáz művész több ezer alkotását szemlélhetjük, vásárolhatjuk meg. Húsz országból száz kiállító érkezett Budapestre. Az Art Markettel párhuzamosan stratégiai partnerség jegyében kerül sor CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválra, amely több száz eseményével járul hozzá a fesztivál hangulathoz.

Martin Berdyszak: A váratlan kisajátításának kultúrája III. Fotó: Deák Csillag

Martin Berdyszak: A váratlan kisajátításának kultúrája III.
Fotó: Deák Csillag

Az idei kiemelt vendég: Lengyelország. A POLISH(ed) elnevezésű programon láthatjuk a Pieczynski Gyűjteményt a lengyel avantgárdról az A38-s hajón, az összművészeti programsorozat részeként, a CAFe Budapest zenei programjai között találjuk a világhírű lengyel zeneszerző, Krzysztof Penderecki munkásságát központba állító eseményt. Először láthatjuk az Art Marketen a Dél-Koreai Köztársaságot és az afrikai Namíbiát.

Valamennyi jelentős magyar kortárs művészeti galéria is jelen van a vásáron, a kínálatukat látva, bizton állíthatjuk, hogy a magyar kortárs képzőművészet versenyképes a nemzetközi szcénában. A kereskedelmi galériák számos híres művészt vonultatnak fel. Az Art+Text standján Lakner László Spotty (1990) című festménye tűnik fel. A francia Dix9 Galerie a szerb Nemanja Nicolic Panic bookjának (2013-2014) 39 rajzát mutatja be. A Deák Galéria standján láthatjuk többek közt Szűcs Attila, Bullás József, Nemes Márton művét. A Kisterem Fodor János Fogadás (2016) című groteszk, bundázott ételhordóobjektjével csinál étvágyat a szokatlan művek befogadására. A Molnár Ani Galéria standján többek között Cseke Szilárd festményét láthatjuk, aki hazánkat képviselte az 56. Velencei Biennálén, valamint objekteket (Benczúr Emese) és lightboxot (Mátyási Péter).

A Molnár Ani Galéria standja az Artmarket 2016 Budapesten A Molnár Ani Galéria jóvoltából

A Molnár Ani Galéria standja az Artmarket 2016 Budapest rendezvényen
A Molnár Ani Galéria jóvoltából

Bernar Venet alkotását is felfedeztük a svájci Violuk Contemporary standján. A Léna & Roselli Galéria világsztárt mutat be Bernard Szajner személyében (installáció és festmény), Pokorny Attila rostháló szobrait és Naoki Fuku rajzait, aki a kalligráfia hagyományos technikáját a nyugati expresszionizmussal vegyíti. A Vintage Galéria is neves művészeket sorakoztat fel: Mauer Dóra, Bak Imre, Megyik János, Ősz Gábor, Perneczky Géza, Pincehelyi Sándor. A Várfok Galéria hozza talán a legtöbb nagy nevet, Franciose Gilot, Rozsda Endre, Jovanovics Tamás, El Kazovszkij, Korniss Péter, Szirtes János, Várady Róbert. A Godot Galéria sem marad le Bukta Imre, drMáriás, Földi Péter, Csernus Tibor, Reigel Judit, Szurcsik József, Nádler István, Gaál József, Fehér László műveivel. Az acb Galéria Gerhes Gábor, Kis Róka Csaba, Mátrai Erik, Roskó Gábor, Tót Endre alkotásait állította ki. A lengyel Apteka Sztuki nem csak fotógalériaként szerepel. Olaszország is jelen van a vásáron, a L’Art Industriel mutatja be Simona Fedelé hatásos portréit.

Leitner Levente: My little territorry, 2016 Fotó: Deák Csillag

Leitner Levente: My little territorry, 2016
Fotó: Deák Csillag

Art Projects címmel az emeleten számos színhelyen kínál művészeti csemegét. Ázbej Kristóf végtelen pannója (Az emberi kaland nagy fala) a Gallery Out of Home standján kapott helyet. A MAMÜ Society standján Fekete Tibor Önarckép című interaktív installációja, mint egy gumimatrac, felfújható, leereszthető. A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói közül Leitner Levente My little territory (2016) című groteszk műve hívja fel magára a figyelmet.

A Léna&Roselli Galéria standja az Artmarket 2016 Budapest rendezvényen Fotó: Deák Csillag

A Léna&Roselli Galéria standja az Artmarket 2016 Budapest rendezvényen
Fotó: Deák Csillag

Az Art Photo Budapest és a Budapest Photo Weekend programok jelzik, hogy itt hagyományról is szó van, Moholy-Nagy László, André Kertész, Robert Capa örökségének megbecsüléséről. Az Art Marketen egész csarnokot kitölt az Art Photo Budapest, Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásáraként. A kiállítótérben a Random standján hatalmas digitális nyomat kelti fel a figyelmet, Mészáros László Isten teremtményei No1. (2016) műve egy gubbasztó fehér madár. A Tobe Gallery Bruno Veiga Vörös Sivatag (2016) című sorozata Brazília legsúlyosabb környezeti katasztrófájára utal, ahogyan a folyó mentén a mérgező sár bevonja a növényzet egy részét. Mészáros László Modulus (2015) című sorozata is környezeti kérdéseket vet fel az összepréselt műanyag flakonok, fémdobozok látványával.

Peter Demetz: Waiting Woman, 2015 Fotó: Deák Csillag

Peter Demetz: Waiting Woman, 2015
Fotó: Deák Csillag

David Seymour, alkotói nevén CHIM, Robert Capa munkatársa és barátja az UNICEF felkérésére 1948-ban fotósorozatot készített a háború sújtotta Közép-Európában. A budapesti esemény világpremier, a Children of War (1948) című sorozata most látható először. A teljes anyagot a Deák 17 Galériában lehet megtekinteni. Az FFS (Fiatal Fotóművészek Stúdiója) fotói közül Bíró Dávid Perplex (2016) című opartos művét emeljük ki. Az új médiumot képviselő Magyar Elektrográfiai Társaság standján több tagjénak elektrográfiáit láthatjuk. A Fest; tisztít-standon MEKS (Manuela-Esther Kreissl-Sanchez) a világhírű Gilbert & George művészpáros budapesti kiállítása (1992) alkalmából készült fotósorozatát láthatjuk. A Capa Központ Koleszár Adél 2015. évi díjnyertes műveit állítja ki. Az USA-beli Axis Gallery a dél-afrikai Gideon Mendel Submerged Portraits című fotósorozatát mutatja be az egyre gyakoribb árvizekről. Az emirátusokból az Etihad/Hyridart Modertn Art Gallery Maitha Demithan Still Waters (2012) című művével a hagyomány és a művészet viszonyát nem állóvízként ábrázolja. A varsói Apteka Sztuki standon Stéphane Noël portrésorozata a kubai szénégetőknek állít emléket. Szombathy Bálint Motion Pictures című digitális nyomatait az osztrák Photon Vienna standján láthatjuk.

Az Inside Art elnevezésű program minikonferenciákat foglal magában. Az Art from  Berlin programban a német főváros galériái mutatják be a művészeti alkotásokat több száz négyzetméteres kiállítási blokkban. Rövidfilmet is láthatunk, az angol művészpáros, Gilbert & George negyedszázaddal ezelőtti budapesti tartózkodása során készült alkotást, amely idáig nem volt ismert a közönség számára.

Az Art Market és a kísérő események, programok mutatják, hogy a globális művészeti piac részeként tekinthetünk a kortárs képzőművészetre, legyen az magyar vagy nem magyar. Az Autistic Art Alapítvány aukciós kiállítása az autista alkotók műveire hívja fel a figyelmet. A magyar és angol nyelvű tárlatvezetések az eligazodást, a választást segítik. A kiállítás ingyenessége egyedi és különleges. A fiatal művészgenerációk piaci bemutatkozását, a pálya folytatását segíti a Főváros által létrehozott Budapest a fiatal tehetségekért program.

Anna Siekierska: Buddapest, 2016 Fotó: Deák Csillag

Anna Siekierska: Buddapest, 2016
Fotó: Deák Csillag

Az Art Market Budapest társadalmi, földrajzi határokat köt össze, új kulturális régiót hozva létre, amely friss művészeti szemléletre épít, elősegítve a kelet-európai országok és a nyugat új, progresszív generációja művészetének megismerését és más kontinensek Európában még kevéssé felfedezett művészeti választékának bemutatását. Az Art Market Budapest olyan találkozóhely lett, ahol az új művészi inspirációk és a vizuális művészet kortárs szemléletű megközelítésére fókuszálhatunk.

 

2016. 10. 13–16.

Millenáris B-C-D épület és a park