Július 30-án nyílik Ion Grigorescu kiállítása Csíkszeredában az Új Kriterion Galériában. Grigorescu (1945, Bukarest)
román festő, illusztrátor és esszéíró, a Prolog csoport tagja. Munkáiban tiltakozik a kommunista rezsim és rendszer ellen, újabban a ma fogyasztói társadalmának kritikusa. A kortárs román és európai képzőművészet egyik vezető egyénisége, a  romániai experimentalista művészet egyik úttörő alakja. Életműve roppant sokrétű, festményeket, metszeteket, vallásos képeket, ikonokat, videoinstallációkat készít. Rendszeresen publikált elméleti szövegeket, naplórészleteket, fotótörténeti írásokat az Arta és a XX. Század c. folyóiratokban. Kétszer képviselte Romániát a Velencei Biennálén (1997-ben és 2011-ben).

 

Részlet Grigorescu Filip Florian íróval a képeiről folytatott beszélgetéséből:

Ausztria
SONY DSC

Ausztria

Ion Grigorescu: Régóta megvan, már első ausztriai látogatásom óta, akkor figyeltem fel Ausztria régi, illetve új címerére.
Filip Florian: Az Osztrák–Magyar Monarchiáé, melyet őszintén szólva nem is ismertem.
Ion Grigorescu: Ez van… Nem kereszttel van, én tévedtem, nem láttam messziről. Egy kard meg egy kereszt, de nem számít…

Gyertek, barátaim, találtam ennivalót

Ion Grigorescu: Ez egy olyan kép, melyen szilvát szedek a földről. Valami ázsiai vászon, nem tudom, honnan való. Nagy, két méteres vásznak. Ezt a vásznat egy afrikai nő blúzán láttam először. Ő fekete volt, a blúz meg fehér, és rá volt nyomtatva az egyik államelnökjelölt arcképe. Azt mondtam magamban, ilyen anyagot kell keresnem. És a vászon nincs kifeszítve, olyan, akár egy függöny. A diplomata sátor. Ez egy olyan sátor, melyben az iraki vezetés fogadja az amerikai küldöttséget. És ide betettem magam egy a hetvenes években készült filmből, melyet a hetvenes években készítettem a lélekről, és volt benne egy körülmetélés-­szimuláció is…

SONY DSC

Gyertek barátaim, találtam ennivalót

A szőnyegkeretes sonka
Ion Grigorescu: …talán egy németországi kirakatban van, mert németül ír valamit.

3

Szőnyegkeretes sonka

Személyes zászló

Személyes zászló

Személyes zászló
Ion Grigorescu: Én bekeretezem a zászlómat. Feltettem egy botra, és egy merőleges rúdon feszül… Itt az Athosz hegyen vagyok egy kollégámmal, és egy szőnyegre nézünk, melyet kitettek száradni. Egy besszarábiai vagy ukrán szőnyegre. Amikor szóba került, hogy állítsak ki Ukrajnában, arra gondoltam, hogy mindenkinek joga van kikiáltani a saját köztársaságát otthon, hogy autonómmá váljon. Istenem, hát elég abszurd gondolat.
Filip Florian: Abszurd, ha a mai, elég mesterkélt világhoz viszonyítjuk. Amúgy egyáltalán nem az.
Ion Grigorescu: Egy dezintegrálódási folyamat eredménye, integrálódsz a családba, és kilazulsz a világból.
Take away
Ion Grigorescu: Itt egy süteményes kirakat Angliából. Nem kell sok magyarázat hozzá, mindenki azt ért, amit akar. Nem tudom, imaszőnyeg­-e?
Filip Florian: Keletinek tűnik, Boszniából vagy Törökországból, és akkor lehet egy muzulmán imaszőnyeg.
Ion Grigorescu: Persze, mert perzsa honlapok vásárolják meg.

5

Take away