Bordos László Zsolt vetítése Erdély Dániel szobrára

Muladi Brigitta

10-Spidron

Bordos László Zsolt vetítése Erdély Dániel szobrára. Koncepció és 3D-animáció: Bordos László Zsolt. Spidron-szobor: Erdély Dániel. Zene: Dekode – Darko Kolar

Erdély Dániel tizenöt éve dolgozik a spidronlapháló-rendszerrel, aminek megszerkesztésével először 1979-ben Rubik Ernő formatanóráján foglakozott. „A térben deformálható és folyamatosan mozgatható síkháromszög lapháló, alapeleme az S alakú Spidron, amelynek jellemzője, hogy kétféle háromszög különböző méretű változataiból egymást váltva spirálisan épül fel.” Erdély a kezdeti próbálkozások után egy nemzetközi kutatócsoportot vezet, amelynek eredményeiről, a spidronok hihetetlen formagazdagságáról a Science News 2006. októberi számában, majd 2014-ben a Pour la Science májusi számában többoldalas szövegben számolt be. A formatanulmányból készült szobor köztéri alkotásként Magyarországon, Hollandiában és Ausztriában is bemutatásra került. Erdély továbbviszi a kutatásokat, és deformált változataival foglalkozik tovább, mint „íves, hajtott változata” vagy a „spidronokra bontott tórusz síkba teríthető” módozata.

Bordos László Zsoltot is elbűvölte a különleges mértani szerkezet, s amikor meglátta Erdély fémből készült térben is elkészített Spidron-szobrát, el kezdte foglalkoztatni a gondolat, hogy a szobor milyen kihívást jelentene formáival egy mozgóképes fényinstalláció létrehozásához. A végeredmény egy sztereoszkópikus – szemüveggel nézhető – 3D-vetítés lett, amely a háromdimenziós tárgyra egy 3D-s szemüveggel megfűszerezve igazi unikátum lett a maga műfajában. A költséges technikai igény azonban megakadályozta a bemutatását.

Tavaly szeptemberben az A38 hajón mégis lehetőség nyílt a bemutatására, Bordos kölcsönzött projektorokat, és pár alkalommal látható volt a valóban megdöbbentő hatású fényinstalláció. Mint Bordos elmondta, a szokatlanul intenzív élmény abból fakad, hogy a perspektíva törvényeit megkérdőjelező látványban van részünk, amikor a kétszer háromdimenziós – térbeli objekt és 3D – vetítés mellé egy 3D-szemüveget is kapunk. Ez az a látvány, ami akár fejfájást, rosszullétet is okozhat a folytonos korrekció miatt, amit a szemünk közvetít az agynak. A látottak kimozdítják a nézőt a megszokott sémákból, és mikor azt gondoljuk, hogy már értjük, mi történik, hirtelen elmozdul a kép, és másképp vetül, nincs mód hozzászokni. (Az agyunk mindig viszonyít és korrigál, nekem háromszor kellett megnéznem ahhoz, hogy a puszta ámulaton kívül értelmezni tudjam a művet, és a ritka élményt sohasem látott, csak elképzelt világűrben érzékelhető mozgásokhoz hasonlítottam.) Bordos azzal játszik, hogy azt hisszük, tudjuk értelmezni, aztán elbizonytalanít: a néző nehezen tudja érzékelni a valódi és a virtuális határvonalát, s ebben az esetben a sztereoszkópia hozzáadása bonyolítja a látvány megfejtését. A sztereoszkópia gyermekkorunkból ismert távcsőszerű „nézőke”, ami a két, egymáshoz képest elmozdult képet eggyé integrálja, s így a térlátás illúzióját kelti. Vagyis „ha két enyhén eltolt pontból készített képet mutatunk külön-külön a megfelelő szemnek, kialakul egy virtuális mélységérzet. A térlátás úgy valósul meg, hogy a szemeink által észlelt két enyhén eltolt képet agyunk valós időben feldolgozza és egybeolvasztja”.

„A néző nem tudja a megszokott módszereivel értelmezni a látottakat, az érzékei cserben hagyják (hiszen a vetített kép módosítja a vetített felületet). A vetítés kizökkenti a nézőt a megszokott érzékelési és észlelési sémáiból, új értelmezési folyamatra készteti!”
A szerencsés véletlennek köszönhetően Bordos László Zsoltnak az A38 hajón rendezett Spidron-vetítése idején Budapesten tartózkodott a Christie projektorgyártó cég egyik vezetője, aki lehetővé tette, hogy a vetítés ebben az évben elindulhat egy nagy európai körútra. A Bordossal való találkozás után az ajánlata egy egyéves partnerség volt, ami lehetővé teszi, hogy a Spidron-vetítés, Christie-projektorokkal Európa nagy fényfesztiváljain látható lesz.

A szövegben használt források: Erdély Dániel Spidron-leírása. A jelen lapszámban közölt interjú hanganyaga Bordos László Zsolttal.