Az absztrakt reneszánsza

Sinkó István

Az absztrakt festészet újra reneszánszát éli, kiállítótermek sztárjaivá válnak a fiatal új-absztraktok, galériák, képtárak gyűjtőkörének fókuszává lett újra a geometrikus és az organikus non-figurativitás. Alig zárt Bak Imre új műveinek bemutatója a Fészek galériában a mester két műve egy csoportos kiállításon jelent meg. A kiállítók a fiatal generáció tagjai – kivétel Bak és Haász István – közülük Forgó Árpád és Marafkó Bence most indulnak a pálya magasabb régiói felé.

Forgó Árpád: Hordó 6, 44,5 x 21 x 4,5cm

Forgó Árpád: Hordó, 44,5 x 21 x 4,5cm

Konstans, ez a kiállítás címe, melyet Romvári Márton festőművész – maga is a csoportos tárlat egyik alkotója – és Juhász Andrea – aki Romvárival közösen jegyzi a Flux Galéria programjait – szervezett. Az eddig felsoroltakon kívül Halmi-Horváth István, Wolsky András szerepelnek a tárlaton.

A tárlatot az teszi mozgalmassá, hogy a zömmel geometrikus, konstruktív absztrakciót képviselő művészek mellett feltűnnek Romvári organikus, fényes foltokból, lakkokból létrehozott, quasi esetleges foltépítkezése, Marafkó szabadvásznakat idéző két ívelt formája és Forgó optikai hatású objektjei is. A konstans – állandó – fogalmát épp ezek a művek kérdőjelezik meg, hiszen az állandóságot Bak és Wolsky szigorú vonal-folt ritmusai, Halmi-Horváth csíkból foltba lépő, egyértelműen konkrét rendszerei, illetve Haász két különböző méretű, de párdarabszerű domborműve – színes festett plasztikája képviseli inkább. Így hát a matematikához, geometriához erősen kötődő gondolkodásmód dominál a tárlaton.

Talán az állandóságot képviselhetik az organikust vagy épp a neo opartot konzekvensen használó művészek mára „védjeggyé váló” alkotásai. Romvári és Juhász Andrea a Flux Galéria programjában eddig is a saját művészek mellé – ők zömmel absztrakt festők – egy-egy expresszív, vagy líraibb irányultságú idősebb alkotót is meghívnak, ezzel a folytonosságot, a tanulságok és megújulás programját is hirdetve.

Bak Imre: Cím nélkül, akril, vászon, 80 x 120 cm

Bak Imre: Cím nélkül, akril, vászon, 80 x 120 cm

A mostani tárlaton Bak és Haász erős jelenléte inspirációs közegként hat az egész anyagra. A két idős mester konzekvens, ám folyamatos fejlődésben lévő alkotói szisztémája, mely az absztrakciót a tér ábrázolásának, leképezésének részeként fogalmazza meg (formai és színszempontokból egyaránt) szépen cseng vissza a fiatalabb generáció törekvéseiben. Halmi-Horváth logikája, Wolsky strukturáltsága (mely most a fekete-fehér rendszerek áthatásában izgalmas gráfokat hoz létre) megy tovább Forgó többnézetű, vibráló op-art tárgyain, Marafkó két, szemformát idéző, zöldes-fehér csavart objektjéig. Romvári biologikus hatású, sejtszerű, hol elenyésző, hol meg pulzáló lakk felületei egy más nézőpontból értelmezik tovább az absztrakt festészetet. Ő az organikusság rendszereit vizsgálja.

A Flux Galéria tehát friss, átütő tárlatokkal jelent meg a gazdagodó galériás világban, s ez a mostani bemutató ezt a jó irányt erősítheti meg a nézőkben.

 

Flux Galéria

2015. április 2.-30.