Arte Fiera

Bologna, 2015. I. 23–26.

Török Judith

Olaszország kereskedelmileg is legfontosabb, leglátogatottabb művészeti vására minden év januárjában, Bolognában kerül megrendezésre, idén immár a 39. alkalommal, január 23–26 között. Beindult a gépezet, sőt teljes gőzzel halad előre az olasz művészeti élet egyik legizgalmasabb eseménye felé. Mialatt Milánó az EXPO-ra, áprilisban pedig a MIART-ra, a művészeti vásárra és a világhírű Design Weekre koncentrál, addig Bologna sok újdonsággal rukkolt elő.

Arte Fiera, 2014

Arte Fiera, 2014

A kereskedelmileg sokra tartott bolognai olasz művészeti vásár statisztikai adatai igen meggyőzőek. 2013-ban 126 galéria szerepelt a vásáron, 2014-ben ez a szám már 172-re emelkedett, és most, közvetlenül a nyitás előtt már 185-nél tartunk, ami a két évvel ezelőttihez viszonyítva 47 százalékos növekedést mutat. A végleges szám 210 kiállító lesz, több mint 2000 mű és több mint 1000 beérkezett és fiatal művész szereplésével.

Minek tulajdonítható ez a látványos siker? Duccio Campagnoli, az Arte Fiera elnöke szerint elsősorban annak, hogy a vásár összeállítását jól felkészült kurátorokra bízták. A két központi pavilon kurátora Claudio Spadoni (modern anyag) és Giorgio Verzotti (kortárs szekció), de van ezenkívül még négy másik egység is. Így a Focus Est, Marco Scotini gondozásában a mediterrán és a közel-keleti országok művészetével foglalkozik. A Fotografia pedig Fabio Castelli és a milánói művészeti vásár közös szervezésében 24 galériát vonultat fel. A Solo Show 14 galéria részvételével csak egyéni kiállítást hoz minden standra, 10 galéria pedig Nuove Proposte címmel állítja ki 35 éven aluli művészeit. Végül, most harmadszorra, a bolognai önkormányzat közreműködésével kerül megrendezésre az Art City, a külső helyszínes programok sorozata, amelynek fénypontja az Art White Night, a művészetek fehér éjszakája január 24-én.

A mozirajongók is csemegézhetnek, mert a bolognai Cineteca alapítvány jóvoltából levetítik a Turnert, Mike Leigh-nek a brit romantika kimagasló alakjáról készített, a legutóbbi cannes-i filmfesztiválon bemutatott és Oscar-díjra jelölt filmjét. Január 25-re, vasárnapra, a film hivatalos sajtóbemutatójára várják a rendezőt is a vásárra. Ugyancsak ekkor adják át az Euromobil Társaság 30 év alatti művésznek szánt ez évi díját.

A siker másik fontos tényezője az, hogy az Arte Fiera az évek során a művészeti piac fontos véleményformálói közé küzdötte fel magát. Idén Beszélgetések a gyűjtőneve annak a magas színvonalú konferenciasorozatnak, amelyet a nemzetközi gyűjtők, a legújabb mecénás szervezetek, a pénzügyi élet és a médiafórumok legfontosabb képviselőinek összehozására ötlöttek ki. A konferenciák a 25–26-os Gallery Hallban követhetők a vásár minden napján. Műsoron lesz többek között: Nadia Brodbeck (Művészeti tanácsadás magánbankoknál), Marilena Pirrelli (Művészetipar), utána beszélgetés a műgyűjtésről Ramin Salsali (Salsali Museum, Dubai) és Arsalan Mohammed (Director of Harper’s Bazaar Arabia) részvételével. A kulturális mecenatúra kérdéseiről Renate Wiehager (Daimler Corporate Collection) és Urs Stahel (MAST, Bologna), Todd Levin (The Levin Art Group), Mohamed Rachdi (Corporate collection of Société Générale, Marokkó), Elsa Dispney (Kamel Lazaar Foundation, Tunisz), Hou Hanru (MAXXI, Róma), Vasif Kortun (SALT Istanbul) Szergej Szkatercsikov (Skate Art Market Research) s végül Anthony Downey (az Ibraaz Contemporary Visual Culture Észak-Afrika igazgatója) folytat eszmecserét.

Az sem mellékes, hogy a nemzetközi gyűjtőtábor olyan fontos alkotók munkáival találkozhat például az olasz mezőnyből, mint Fontana, Manzoni, Castellani, Boetti, Pistoletto, Burri, Calzolari, Bonalumi és még sokan mások.

Figyelemre méltó a vásár és az olasz modern és kortárs galériák, múzeumok szövetségével létrejött szoros együttműködés is. Gianfranco Maraniello, a bolognai múzeumi szövetség elnöke és a terv koordinátora így nyilatkozik erről: „Nem Dubaiban vagy Miamiban vagyunk. Bologna műemlékekben és óriási művészeti anyagban gazdag történelmi város, ezért fontos a dialógus a kortárs és a klasszikus művészetek között is. Az Arte Fiera megnyitotta kapuit a múlt század művészete előtt, hasonlóképpen mi is igyekszünk a kortárs művészetek felé nyitni. Újrarendeztük tehát a Morandi Múzeumot a MAMbo-ban (Bolognai Modern Művészetek Múzeuma), itt lesz Lawrence Carrol és Franco Guerzoni fotóművészek retrospektív kiállítása, a felújított Nemzeti Képtárban pedig Marco Scotini mutatja be a tavaly indult sorozatának újabb gyöngyszemét Too early, too lateMiddle East and Modernity (Túl korán, túl későn – Közel-Kelet és modernitás) címmel. A múlt évben Az üres piedesztál keretében a kelet-európai művészettel foglalkoztunk. A sorozat feladata, hogy bemutassa az olasz közönségnek az új művészeti színtereket.

Sissi Anatómiai manifesztum című kiállításai a Régészeti Múzeumban, az Archiginnasio könyvtárában, valamint a Poggi-palotában láthatók. Giorgio Morandi, a nagy bolognai művész egykori otthonában Ada Duker mutatja be Meghökkentő tájképeit, a Középkori Múzeumban pedig a faenzai Zauli Múzeum kerámiái kaptak helyet, hogy csak néhány példát soroljunk fel.”