A fenntarthatóság, az újrahasznosítás guruja, a chipses zacskóból locsolókannát, cigarettacsikkekből köztéri padokat, tengeri szemétből samponos flakont gyártó Tom Szaky, a TerraCycle alapítója és ügyvezetője érkezik Budapestre az idei ART MOMENTS fesztivál egyik legfontosabb eseményére, a The Universal Sea – Pure or Plastic?! konferenciára. Idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten 2018. szeptember 7. és november 7. között az ART MOMENTS kortárs vizuális művészeti fesztivál. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is több helyszínen, változatos programkínálattal várja az érdeklődőket. Dubaiba utazó, üdítős fémdobozokból készült óriás halak, képzőművészeti kiállítások, köztük egy pop-up is – versszövedéket megszólaltató textilek, könyvtári székek újjáélesztése valós és virtuális térben, műanyag kockalabirintus a belváros szívében,  az Egyesült Arab Emirátusokból az Art Market Budapestre ékező fiatal művészek – hogy csak néhányat említsünk az ART MOMENTS idei látványosságai közül.

 Az ART MOMENTS fesztivál szervezője, a Hybridart Management 2005 óta működik a kortárs vizuális művészet területén azzal a céllal, hogy a klasszikus formákból és keretekből kilépve, minél szélesebb körben ismertté tegye a hazai és külföldi képzőművészetet és designt. Ennek jegyében szervezik meg évről évre az Art Moments fesztivált, a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! gasztro design pályázatot és a közel-keleti orientációjú Zenith Art Exchange nemzetközi művészeti csereprogramot.

A Hybridart Management 2010-ben indította útjára az ART MOMENTS vizuális művészeti rendezvénysorozatát, amely alkalmanként több tucat helyszínt, több száz műalkotást mozgatott meg az elmúlt években a fővárosban, vidéken (Debrecen, Pécs, Veszprém, Tokaj, Balatonfüred), és külföldön (London, Párizs, Berlin, Róma, Helsinki, Bécs, Pozsony) egyaránt.

A kortárs vizuális művészet sokat elárul az adott országról, annak magáról alkotott képéről. Éppen ezért az ART MOMENTS egyik legfontosabb célja az, hogy testközelbe hozza a jelenre reflektáló, a ma kérdéseivel foglalkozó kortárs művészetet, kiemelje azt a megszokott múzeumok és a galériák falai közül és a szabadba, közterekre, meglepő kiállítási közegbe helyezze az alkotásokat, újabb és újabb értelmezési lehetőségeket kínálva, releváns kérdések megfogalmazására sarkallva a látogatókat.

A fesztivál 2018-as fókuszában a környezettudatos gondolkodás, az újrahasznosítás, a körforgásos gazdaság áll. Az idei Art Moments: The Universal Sea – Pure or Plastic?! célja az, hogy ezeket az ismert és fontosnak tartott fogalmakat közelebb hozza az emberkehez, megmutatva, hogy mit is jelentenek valójában. A globális felmelegedésről, a hagyományos energiaforrások szűkösségéről, környezetszennyezésről, feldolgozhatatlan szeméthegyekről vagy a krónikus vízhiányról mindenki tudja, hogy probléma, de sokan úgy vélik, nem érintettek. Pedig pusztán a saját létezésünkkel óriási ökológiai lábnyomot hagyunk a Földön.

Az idei fesztivál célkitűzése az, hogy szakmai programokkal, látványos köztéri installációkkal demonstrálja, milyen pazarlón éljük hétköznapjainkat. Mennyi szemetet, felesleges kacatot termelünk, úgy, hogy aztán nem is törődünk azzal, mi lesz a sorsuk, miután már nincs rájuk szükség.

A Hybridart Management több olyan projektet is indított az év során, melyek központi témája a tudatos fogyasztás és a fenntarthatóság. Hazai és nemzetközi szinten is megszólított művészeket, a témával foglalkozó szakembereket, mondják el, mutassák be, mit jelent számukra a környezettudatos gondolkodás és annak fontossága. Az ő munkájukat mutatja be az idei Art Moments, szakmai programokkal, workshopokkal kiegészítve.

A programokról részletesen itt olvashattok!