Rudolf Anica

DSC_0014

Részlet a kiállításból / Fotó: Salamon Anita és Eördögh Lola (11. osztály)

Az immár 230 éves múlttal rendelkező Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium nagy hangsúlyt fektet az önálló tervezői gondolkodásmód kialakítására és a kivitelezésre egyaránt. A hagyományos kézműves technikák, szerszámok és eszközök megismertetése mellett a legmodernebb technológiákat is igyekszik elérhetővé tenni a tanulói számára – ebben a tanévben például rendelkezésre áll már gravírozógép és 3D-nyomtató is.

Részlet a kiállításból Fotó: Salamon Anita és Eördögh Lola (11. osztály)

Részlet a kiállításból
Fotó: Salamon Anita és Eördögh Lola (11. osztály)

A Kisképző elsősorban a képző- és iparművészeti szakmák számára képez felkészült, a művészeti területeken is tájékozott, középfokú végzettségű kivitelező szakembereket, de a kiemelkedő tehetségű és szorgalmú tanulók szép számmal kerülnek be a művészeti egyetemekre vagy a többé-kevésbé rokon főiskolákra.

DSC_0033

A textil szakosok munkái, részlet a kiállításból / Fotó: Salamon Anita és Eördögh Lola (11. osztály)

A Török Pál utcai intézményben jelenleg 12 szakosztály működik: alkalmazott fotó, alkalmazott grafika, bőrműves, bútorműves, festő, szobrász, játék- és animációsfilm-készítő, kerámia, könyvműves, ötvös, textil és üvegműves szak. A kiállításon bemutatott műegyüttes válogatás az iskola elmúlt három évében készült, kiemelkedő diákmunkáiból az egyes szakokra bontva, amelyhez a Széphárom Galéria biztosítja az impozáns helyszínt.

A tárlat címe Esszencia, azaz kivonat, sűrítmény, a felvonultatott anyag azonban arra enged következtetni, hogy az egyes szakok egyes évfolyamainak most épp nem beválogatott diákjai hasonló vagy ugyanilyen magas színvonalú műveket csinálnak, az itt látható művek ugyanis egyöntetűen oly magabiztos tudásról árulkodnak, hogy feltételezhetjük, nem kivételesen, véletlenül, „nagy nehezen” megszületett munkákról van szó, hanem arról, hogy az adott diák az adott feladatra épp ezt rakta most le, de alkothatott volna mást is, nyúlhatott volna más anyag, más technika után. Többek között ezt a szakmaiságot teszi oda az iskola a hátuk mögé.

A fotó szakosok munkái, részlet a kiállításból Fotó: Salamon Anita és Eördögh Lola (11. osztály)

A fotó szakosok munkái, részlet a kiállításból
Fotó: Salamon Anita és Eördögh Lola (11. osztály)

Egy korszakalkotó gondolat megszületése mögött könyvtárnyi tudás van. A műalkotás mögött hasonlóképp: egy-egy mű mögött ott áll a technikai tudás óriási tárháza, ott vannak az elődök, az évszázadok, ott az iskola, a mester és ott a választás, a döntés, az egyéniség – a néző pedig ott áll a mű, vagyis mindezek esszenciája előtt. Tekinthetünk erre a kiállításra is így: a Kisképző műalkotásaként, esszenciájaként, sok-sok gazdag személyiség megmutatkozásaként.

Széphárom Galéria

2016. április 29-ig