Képzőművészetet jótékony céllal

Deák Csillag – Kölüs Lajos

kopasz_tamas

Kopasz Tamás: BWV 150 No.1, 2011, akril, vászon, 70x60cm

 

Nem végkiárusítás, nem zár be, nem szűnik meg a Három Hét Galéria. Eredeti kép keresi eredeti gazdáját. Karácsonyi ajándék is lehet. Nyugodt szívvel ajánljuk. Tanújelek a mából. Nem füstjelek, nem szállnak el és fel a képbe álmodott gondolatok. Értékük örök, bennük az ötlet és a szellem találkozik. Kortársművek.

Ha nincs tűzhelyed, a szabad ég alatt hálsz, élni élsz, de a kérdés, hogy így meddig lehet élni? Kell a fedél, a lakható tér. Megfizethetetlen? Sokaknak igen, ők az utcán, a tereken, a zeg-zugokban élnek. Sokan közülük újrakezdenék az életüket, ha kapnának egy esélyt. Ha valaki segítene rajtuk. Hogy az életük ne mögöttük legyen, hanem az, ami még előttük áll. A Nyugodt Szív Alapítvány Kukorelly Endre kezdeményezésére jött létre és vállalt célja, hogy segítsen a fedél nélkülieknek, néhány embert kiemeljen a hajléktalanságból, valódi szálláshoz juttasson. Olyan fedél nélkülieket, akik dolgozni akarnak és tudnak.

Szabó Kristóf: Napnyugta, 2015, olaj vászon, aranyozás, 40x60 cm

Szabó Kristóf: Napnyugta, 2015, olaj vászon, aranyozás, 40×60 cm

A Galéria szellemi és anyagi javakat kínál vételre, azaz képeket. Szabad lényeknek, akiknek értékrendjébe belefér, hogy képet birtokoljanak, értékeljenek, és ennek nyomán, ha nem is válnak mecénássá, de segítővé, emberbaráttá, művészet pártolóvá igen. Elesett honfitársaikat segíthetik élhető életkörülményekhez, miként most a művész a képet ajánlja fel, a Nyugodt Szív Alapítvány javára, hogy ő is segítsen. Szem a láncban.

Mórocz István: Ritmus (Moving art), 2014, alumíniumkarc, hidegtű, mezzotinto,  50x70 cm

Mórocz István: Ritmus 2014,
alumíniumkarc, hidegtű, mezzotinto,
50×70 cm

Három művészportré, Stekovics Gáspár fotói: Törőcsik Mari, Alföldi Róbert és Esterházy Péter, akit így szeretnénk újra látni. Kortársaink. Császár Gábor bagatellje (Tricolors, 2011) geometriai alakzatokat zár a térbe. Szemethy Orsi Korcsolyapálya (2011) című műve színes téli világot mutat, csak az estéli sötét (a kép háttere) kérdőjelezi meg mindezt. Kopasz Tamás képét (BWV 150 No. 1., 2011) Bach zenéje ihlette. Érdekes, hogy Haász Kati absztrakt festménye is zene (Prelude, XII., 2013), a Möbius szalag inspirálta. Szurcsik József Vörös ege (2007-2008) világlik a félelmetes kőfalak mögött és egy arc, Kőműves Kelemen kukucskál ki a falból? Még nincs minden veszve? Csató József Trófeája (2012) maga a nő, eggyé váltak. Mórocz István pontosan konstruált képe ember nélküli (Ritmus, 2014) táj. Nemes Csaba sorozatából láthatunk egy képet: Nyíregyháza (2014) (13). A város első két betűje New Yorkot (NY) is felidézi. Merész ugrás.
Az idő nem múlik, hanem ígér. Ha ön most vásárol egy képet, ezzel ígér, bevállal valamit, segít. Itt nincs kishitűség, nagyravágyás. Segítségével könnyebbé teheti egy másik ember életét. A képekben ott a tudás, a szellem és a tehetség. Az újrakezdés próbatétel is. Örömet és távlatot nyújt és nyit valaki számára. Hogy ismét gyökeret verhessen az emberi létben. Civilkurázsi. Talán véletlen elírás, hogy Gergely Nóra műve mellett a képcédulán kimaradt az í betű (Szívek, 2008)? Feltételezem, hogy akár szándékosan. Megvásárlásával az i-re is feltehetnénk a pontot.

Szemethy Orsi: Korcsolyapálya, olaj, vászon, 50x50 cm

Szemethy Orsi: Korcsolyapálya, 2011, olaj, vászon, 50×50 cm

Kiállító művészek: Bálványos Levente, Csató József, Császár Gábor, Feledy Gyula Zoltán, Gergely Nóra, Haász Kati, Kopasz Tamás, Mórocz István, Nemes Csaba, Stekovics Gáspár, Szabó Kristóf, Szemethy Orsi és Szurcsik József

A művészet – örök érték című kiállítás
2015. 12. 07. – 2016. 01. 15.
Három Hét Galéria
1114 Budapest, Bartók Béla út 37.