A BÁV 9. grafikai kamara-aukciója

Sípos László
A 2014-es év volt az első, mely túl tudta szárnyalni a 2008-as válság előtti aukciós eredményeket – áll az Európai Szépművészeti Alap (TEFAF – The European Fine Art Foundation) éves beszámolójában. Míg 2007-ben 48 milliárd euró folyt be a világ összes árverésének eladásából, 2014-ben ez az összeg már elérte az 51 milliárdot. Bár a tavalyi eladások száma még mindig elmarad a 2008-as eredményektől, úgy tűnik, hogy a hét szűk esztendő után a nemzetközi műkereskedelem ismét fellendülőben van. Az aukciós bevételek 83%-át egyébként még mindig három ország eredményei teszik ki – az Egyesült Államok (39%), Kína (a 2012-es 30%-os visszaesés után jelenleg 22%-on) és Nagy-Britannia (szintén 22%).

Uitz Béla

Czóbel Béla

Egy ideje ez a növekvő tendencia látszik érvényesülni a magyarországi műkereskedelemben is – már a nagy árverezőházak őszi aukcióin is jóval több tárgy került leütésre, mint amire előzetes becslések alapján számítani lehetett volna. A BÁV ZRt. 9. grafikai kamaraaukcióját elsősorban a 20. század kiemelkedő alkotóinak munkáiból rendezte március 10-én. Az eseményen megvásárolható 176 db sokszorosított és egyedi grafikai alkotásnak mintegy a fele talált vevőre, ami meglehetősen jó eredménynek számít. Igaz, ha az árverési anyagban olyan művészek jó kvalitású munkáit is megtaláljuk, mint Aba-Novák Vilmos, Barcsay Jenő, Deim Pál, Iványi-Grünwald Béla, Kádár Béla, Scheiber Hugó vagy Vaszary János, akkor az aukció nagy valószínűséggel nyereséggel zárul.

Az árverésen több olyan portré is szerepelt, melyeket a BÁV kortörténeti dokumentumokként prezentált. Aba-Novák Székely Aladár fényképészmestert ábrázoló rézkarca az árverés kezdő tételeként 28 000 forintért, Hermann Lipót Pólya Tibort alvás közben ábrázoló ceruzarajza pedig kikiáltási áron kelt el, Makoldy József Zala György műtermében című munkája viszont nem talált vevőre. Innocent Ferenc leányportréja négyszeres áron, 80 000 Ft-ért kelt el, míg Patkó Károly ritkaságszámba menő, bájos leánygyermekről készült ceruzarajza – valószínűleg túl magas kezdő ára miatt – a háznál maradt.

Uitz Béla

Uitz Béla

Az áremelkedés tekintetében a legjobb üzletnek ezúttal Gáborjáni Szabó Kálmán Bracciano című fametszete, Gyémánt László Görnyedő akt című szénrajza, a Buenos Airesben elhunyt Mund Hugó Pihenők a tájban című műve, Scheiber Hugó Kávéházi portréja és Uitz Béla Árkádia című, 1917-es rézkarca bizonyult. Ezek a tételek mind átlagosan háromszoros áron találtak vevőre. A 9. grafikai aukció legnagyobb nyereséget termelő műve azonban Kádár Béla Fiatal lány lepellel című temperája volt, mely 480 000 forintról indulva 850 000-ig emelkedett. A másik két, hasonló áron indított tétel – Scheiber Hugó Bölcs rabbija és a Hommage a Bartók-mappa (benne olyan képzőművészek grafikájával, mint Bálint Endre, Barcsay Jenő, Konok Tamás, Martyn Ferenc, Korniss Dezső vagy Vasarely) ára alig, vagy nem emelkedett.

Victor Vasarely

Victor Vasarely

Würtz Ádám, Kass János és Artner Margit hasonló felfogásban készült művei mind egy szálig elkeltek, Almásy Aladár munkáira ezzel szemben – furcsamód – nem mutatkozott érdeklődés. Az aukció legnagyobb meglepetése minden kétséget kizáróan az idén január 22-én elhunyt Kossuth-díjas Hincz-tanítvány, Gross Arnold műveihez kapcsolódik. Gross 10 darab kis méretű, színezett rézkarca közül majd mind a kikiáltási ár kétszereséért ment el, Beszélgetések a barátságról című, 245 x 388 mm-es munkája 90 000 Ft-ig emelkedett. Az árverés külföldi grafikái közül egyedül Johann Christian Klengel 1773-as védett rézkarcsorozata szerepelt kiemelkedően: 55 000 forintos kikiáltási ára közel háromszorosára, 150 000 forintig kúszott fel.

Az aukció részletei a http://www.bav.hu/esemeny/2015-03-10-9-grafikai-aukcio címen elérhetőek.

 

2015. március 10.

BÁV Aukciósház Apszisterme