Kiállítás a Római Magyar Akadémián

Ott és azon túl

Kiállítás a Római Magyar Akadémián

P. Szabó Ernő

 

A magyar kultúra sokszínűségének megismertetése érdekében a Római Magyar Akadémia a fontos feladatának tekinti a Magyarországon élő vallási és etnikai kisebbségek kultúrájának komplex bemutatását. 2012-ben ennek jegyében szervezett nagy sikerű programsorozatokat a magyarországi görög katolikusok, 2014-ben pedig a magyarországi zsidóság kultúrájának sokirányú, több művészeti ágat is mozgósító bemutatására. LakatosErika_Romai Magy Akademia

Ezúttal a magyarországi roma kultúra, a romákkal kapcsolatos kulturális reflexió bemutatására vállalkozik az intézet három művészeti ág, a képzőművészet, a zene és a film segítségével. A programsorozat a cigányságot nem társadalmi-szociális-politikai problémaként, hanem mint a magyar kultúra nagyon fontos alkotóelemét kívánja bemutatni az olasz közönségnek. A programsorozatnak az Ott és azon túl című képzőművészeti kiállítás ad keretet, a Római Magyar Akadémia december elején a Parno Graszt együttes koncertjével megnyílt tárlata azokat a roma származású művészeket helyezi előtérbe, akiknek a munkásságában legalább annyira tetten érhetőek a kortárs képzőművészet törekvései, mint amennyire jelen van a származás kulturális öröksége: Bada Márta, Balázs János, Balogh Balázs András, Balogh Tibor, Bogdán János Amigo, Kállai Henrik, Lakatos Erika, Oláh Jolán, Oláh Mara Omara képzőművészek és Farkas András fotóművész művei szerepelnek a tárlaton.

A kiállítás, amelynek kurátorai Kőszegi Edit és Németh Pál, január 25-ig tekinthető meg a Római Magyar Akadémia földszinti galériájában. A belépés ingyenes, nyitva tartás: hétfő-péntek 10.00–19.30, szombat 10.00–12.30 és 13.30–19.30, vasárnap 10.00–12.30 és 13.30–18.00. A programsorozat része roma tematikájú filmek vetítése is, amelynek keretében két fontos magyar filmrendező, Gyöngyössy Imre és fia, Gyöngyössy Bence művészi reflexióit ismerhete meg a római közönség a roma kultúráról.

A programsorozat az NKA támogatásával, a Kugler Szalon Galériával és a Néprajzi Múzeummal való együttműködésben valósul meg. Bővebb információ: www.balassiintezet.hu és  www.facebook.com/Accadung.