Megújult a Vármúzeum középkori kiállítása

 

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának megújult kiállítását, amely az állandó palotatörténeti kiállítás részeként a középkor tárgyi emlékeit mutatja be. A megnyitón átadták a múzeum új, a Királypincében kiépített bejáratát is, amelyen keresztül az intézmény az Oroszlános Udvar mellett immár a Várkertbazár és a Savoyai-terasz felől is megközelíthető.

Fontosnak tartjuk a Budavári Palota történetének teljes bemutatását – fogalmazott a megnyitón Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) főigazgatója. –A 2009-ben indult rekonstrukciós munkák következő állomásaként, az újkori és a legújabbkori palotatörténeti rész után, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) ismételt támogatásának köszönhetően megújult a középkori kiállítási terület is.  budavari torteneti varmuzeum kozepkori kiallitas

A főigazgató elmondta, a most átadott új bejárat kialakítását a főváros támogatásából valósították meg. Hozzátette, a megnyitó egyben az Európai Unió támogatásával megvalósult Museo Mundial, országokon átívelő figyelemfelkeltő kulturális projekt négy új állomásának átadását is jelenti. Hoppál Péter, az EMMI kulturális államtitkára hangsúlyozta, a főváros mellett a kulturális kormányzat is fontosnak tartja, hogy az épített örökségeinket megőrizzük, és továbbadjuk a következő nemzedékeknek. Az államtitkár hozzátette, a királyi vár mindannyiunk számára szimbolikus jelentőséggel bír, ezért is fontos a Vármúzeum palotatörténeti kiállítása, amely mintegy 700 évet felölelve mutatja be a budai vár történelmét.

A Buda „a királyi méltóság széke és trónusa” című középkori tárlat a bemutatott tárgyi emlékek és a kiállítási tér tekintetében követi elődeit, szellemiségében azonban újat hoz. A budavári palotaegyüttes területén az első kiállítás 1968-ban nyílt meg az egy évvel korábban a déli szárnyba költöztetett Vármúzeumban.
A kiállítás alapját a jórészt az 1950-es években feltárt maradványok képezték. Mivel a feltárt emlékek helye adott, az elrendezésben a megújult kiállítás sem változtat, ám a multimédiás információs eszközökkel megtámogatott tárlat így számos újdonságot tartogat. Az érintőképernyőkön korszakonkénti részletes leírást találhatunk, amelyek kiegészülnek az egyes uralkodócsaládok reprezentációjával.

A kiállítás első részében a lépcsőházi szakasz újult meg, ahol helyet kapott a második világháborút követő ásatások során feltárt maradványokat bemutató hatalmas makett is. Ezen fénytechnika segítségével barangolhatjuk be kicsiben a palotát. A most befejezett második szakaszban bejárható az egykori királyi könyvtár, Mátyás király könyvtára, és látható egykori palotájának két oszlopa, pontosabban azok talapzata, de egy kőfaragóműhelyt, és a középkori palota latrináját is megtekinthetik a látogatók. Egy 3D-s animáción pedig a palota 1540 körüli állapotának egy lehetséges változatát mutatják be. A középkori résszel kiegészülve a Vármúzeum főlépcsőházában végigjárható a Budavári Palota közel hétszáz éves története az Anjou-kortól a második világháborút követő ásatásokig, és a napjainkig tartó rekonstrukcióig.

A kiállítás kurátorai Magyar Károly, Spekner Enikő, Benda Judit, Végh András, Kovács Eszter. A tárlat december 20-tól látogatható.